Kvasená kapusta, aká je najlepšia

kvasená kapusta

Obzerali sme sa po kvalitnej kvasenej kapuste. Vietor nás zavial do kapustárne v obci Bzenov. Keď sme videli o akú veľkú výrobňu ide, priznávam, boli sme trochu skeptickí.

Milý prístup

O to väčšie bolo prekvapenie, keď nás privítal pán Štefan Imrich, ktorý bol veľmi ústretový. Ukázal nám výrobňu, ochutnali sme kapustu a dobre sme sa porozprávali. Váži si každého, kto si kúpi ich kapustu, či už berie niekoľko desiatok kíl alebo stovky.

Takýto prístup sme pri našich potulkách nezažili často ani v malých výrobniach.

[siteorigin_widget class=“SiteOrigin_Widget_Image_Widget“][/siteorigin_widget]

Akú kapustu vyrábajú

Ale späť ku kapuste. Kapustáreň poskytuje prácu ľuďom z dediny aj okolia a tí vyrábajú dva druhy kapusty. Jedna je klasická s konzervantmi, ktorú si žiada väčšinový trh kvôli cene a uskladnení. Druhá, ktorá nás zaujímala, je bez konzervantov, kvasí sa cca 6 mesiacov a pán Imrich ju ohodnotil ako „živá kapusta“.

Keď raz robili testy niekoľko mesiacov po nakvasení, obsahovala dokonca viac laktobacilov ako čerstvé mlieko. Čo je úplne super.

Ako sám povedal, radi by vyrábali najmä tú, ale odbyt nie je taký veľký ako pri klasickej, trh je neúprosný.

Prečo sa bežne používajú konzervanty

Pre krátke laické vysvetlenie ide o to, že do kapusty sa po vykvasení bežne pridávajú konzervanty aby sa zastavil proces kvasenia, mohla sa kapusta nabaliť do sáčkov alebo vedierok a tam už nezväčšovala svoj objem a nepodliehala pliesňam. Stáva sa z nej však už „mŕtva kapusta„.

 

„Keď nám robili testy niekoľko mesiacov po nakvasení, obsahovala dokonca viac laktobacilov ako čerstvé mlieko.“ Čo je úplne super.

Ako sám povedal, radi by vyrábali najmä tú, ale odbyt nie je taký veľký ako pri klasickej, trh je neúprosný.

 

[siteorigin_widget class=“SiteOrigin_Widget_Button_Widget“][/siteorigin_widget]

Prečo sa bežne používajú konzervanty

Pre krátke laické vysvetlenie ide o to, že do kapusty sa po vykvasení bežne pridávajú konzervanty aby sa zastavil proces kvasenia, mohla sa kapusta nabaliť do sáčkov alebo vedierok a tam už nezväčšovala svoj objem a nepodliehala pliesňam. Stáva sa z nej však už „mŕtva kapusta„.

 

[siteorigin_widget class=“SiteOrigin_Widget_Image_Widget“][/siteorigin_widget]

Kapusta bez konzervantov

Pri kapuste bez konzervantov je problém s obchodným uskladňovaním. V sáčku alebo vedierku bude ďalej kvasiť a keď strávi nejaký čas na pultoch obchodov, tak môže zväčšovať svoj objem a pri manipulácii doslova „vybuchnúť“. Navyše po čerstvom naložení do vedierka sa síce zaleje nálevom, ale nejaké množstvo sa vsaje a nenamočená kapusta môže sčernať alebo splesnivieť. Tento problém pri sáčkoch nie je, pretože je celá ponorená.

Čerstvá nakvasená kapusta

A tu nastupujeme my, Debnička od babičky. Kapusta vo vedierkach nám je milšia, tak teraz pred sviatkami ponúkame práve tú.

Ak ju nevyužijete celú a chcete ju uskladniť, stačí dať pozor na to, aby bola kapusta ponorená. Ak nebude, prevaríte slanú vodu, necháte vychladnúť, zalejete a zaťažíte. Hurá, môžete uskladňovať, rovnako ako keby ste ju nakvasili vy sami.