Prečo je kvalitné a dokonca lokálne ovocie drahé a aký má na tom podiel poľský tovar?

Prečo je kvalitné a dokonca lokálne ovocie drahé a aký má na tom podiel poľský tovar?

(Osobná úvaha)

Môj osobný postreh a skúsenosť. Odsledoval som na sezóne jahôd, že to funguje nejak takto:
V minulosti sa predávalo ovocie mimo sezóny z dovozu za vysoké ceny. Keď u nás a v okolitých krajinách dozrelo, tak začala jeho sezóna a všetko bolo lacnejšie. Každý vedel kedy je čoho sezóna.

Dnes sa, napr. jahody začnú predávať na trhu na konci apríla/ začiatok mája. Pochádzajú najmä z Poľska, ako ich dokázali takto skoro zabezpečiť, či dovozom z rôznych kútov Európy alebo majú vyhrievané skleníky, či hydropóniou, to skutočne neviem. Ale vznikne dojem, že začala jahodová sezóna. Sú síce drahé, lebo predbehli skutočnú sezónu, s chuťou je to vabank, ktohovie ako to je s chemickým ošetrením a každý nadáva na cenu, ale kupujú sa.

U nás na východe a v blízkom okolí začali jahody pestované na poli na slniečku tento rok dozrievať na zber kvôli chladu neskôr, minulý týždeň (začiatok júna). Keď sa dostanú k predaju, tak tie z dovozu už idú až pod cenu, lebo už viac ako mesiac predávajú a majú pretlak tovaru.

A tak sa jahody od skutočných pestovateľov zdajú drahé, lebo ich cena je aj o 100% vyššia a ani nevieme, že to ešte len začala sezóna kvalitných lokálnych jahôd. No sme radi, že tie na trhu konečne zlacneli.

Je to fakt náročné, keď tu niekto pestuje poctivo na poli a závisí od počasia, tak potom má problém predať svoju úrodu za toľko, akú má skutočnú hodnotu. V konečnom dôsledku je to nás spotrebiteľoch.

Berte ma prosím s rezervou, lebo ja poznám len pestovateľov z okolia a som v tom subjektívny, ale mal som potrebu sa podeliť s mojou emóciou. Keď viete viac, pokojne napíšte svoj názor.