Opäť tu nebudeme písať odborné vedomosti, lebo ich nemáme, chceme Vám iba priblížiť svet chleba, ktorý sme spoznali najmä cez nášho pekára Laca.
Krátka história
[su_list icon=“icon: circle“]
- pečenie chleba siaha do 4. storočia
- okolo roku 6000 p.n.l. začali v Egypte vyrábať kváskový chlieb. Na proces kvasenia prišli zrejme náhodou, keď zabudli cesto dlhší čas na slnku a ono vykyslo
- do stredoveku si ľudia piekli chlieb doma a až v 11. storočí vzniklo pekárstvo ako remeslo
- výlučne kváskové chleby sa pripravovali až do 17.storočia, kedy pekári použili do cesta na skyprenie pivovarské usadeniny. Prekypriť cesto zrazu trvalo 10krát kratšie a bolo nádherne nadýchané. Kvások bol vymenený za kvasnice
- ešte v 18. storočí podliehalo remeslo prísnym predpisom a v prípade ich nedodržania bol pekár potápaný vo vreci alebo vo veľkom koši do vody. V 19. storočí sa pravidlá uvolnili a pečenie chleba sa začalo meniť vo výrobu priemyselného charakteru
[/su_list]
[su_quote]…k vlastnej malej pekárni, kde si veci robí po svojom a najlepšie ako vie…[/su_quote]
Na stretnutie prišiel pán v skromnom oblečení, ktoré bolo trochu od múky. Keď sme sa ho opýtali, kedy si ho toto remeslo vlastne našlo, takmer si nevedel spomenúť. Piekol v malých aj veľkých pekárňach a dokonca aj v supermarkete. Zažil veľkú kvalitu aj úplne tú najnižšiu. Napokon sa dostal s manželkou, tiež pekárkou, k vlastnej malej pekárni, kde si veci robí po svojom a najlepšie ako vie.
[su_quote]…pečie kváskové chleby, stále je to ojedinelé a výnimočné….[/su_quote]
Kváskový chlieb
Základom kváskového chleba je jeho príprava bez použitia droždia. Žiadne aditíva, stabilizátory a farbivá, iba čistá chuť, ktorú po tisíckach rokov prevalcoval svet konzumu. Namiesto toho sa používa jednoduchý stáročiami overený kvasok.
[su_spoiler title=“Čo je vlastne kvasok?“ icon=“plus-circle“]Kvások sa pripravuje zmiešaním iba celozrnnej ražnej múky a vody. Táto zmes začne pri izbovej teplote prirodzene kvasiť a prítomné mikroorganizmy postupne rozkladajú obsiahnuté sacharidy na oxid uhličitý. Bublinky oxidu uhličitého cesto kypria a vzniknuté kyseliny dodávajú kvásku typickú kyslastú chlebovú vôňu. Múka obsahuje kyselinu fytinovou, ktorá nášmu zažívaciemu traktu príliš nesvedčia. Pomalý proces kvasenia ju ale rozkladá a je preto lepšie stráviteľná. Z rovnakého dôvodu kváskové pečivo nevadí ani ľuďom citlivým na lepok. Kvalitný kvások je rukopisom každého pekára a starostlivosť oň a o jeho vitalitu, si vyžaduje mnoho úsilia… [/su_spoiler]
Kvasením dochádza k tvorbe kyseliny mliečnej, ktorá má funkciu konzervantu a zároveň ho chránia pred plesňami, takže kváskový chlieb vydrží čerstvý a chutný oveľa dlhšie. Bežný chlieb kúpený v supermarkete niekedy už na druhý deň stráca svoju dobrú chuť.
[su_spoiler title=“Aké pečivo je bežne v obchodoch?“ icon=“plus-circle“]V dnešnej dobe konzumujeme v podstate iba pečivo vyrobené pomocou droždia a neodmysliteľnou súčasťou sa stali rôzne chemické prísady a aditíva, ako sú stabilizátory, regulátory chuti a pod. Droždie obsahuje iba jedinú baktériu saccharomyces cerevisce. Je rýchla, ale v konečnom dôsledku má chlieb na konci len chabé chuťové vlastnosti, ktoré sa kompenzujú pridávaním rôznych prísad. Originálny kvások má približne 40 druhov kvasiniek a baktérii Na to, aby dal kvások múke ten správny základ, potrebuje zrieť približne osem dní a starať sa oň teba ako o malé dieťa, prikrmovať múkou a vodou priemerne každých osem hodín. Na toto moderné pekárne nemajú čas. [/su_spoiler]
Pečivo od pekára Laca
Najlepším produktom od Laca sú práve jeho kváskové chleby. Aj ako skúsený pekár sa učil 3 mesiace pripraviť kvások a upiecť z neho poriadny chlieb. Vyhodil kopec nepodarených kusov, ale napokon sa mu to podarilo.
Špaldový celozrnný kvaskový chlieb
Špalda je vlastne prastará neprešľachtená, teda geneticky neupravovaná predchodkyňa pšenice (8.000 rokov). Je podstatne lepšie tolerovaná ľuďmi, ktorý sú alergický na pšenicu. Výsledkom kombinácie pečenia z kvásku a celozrnnej špaldy je chlieb s tými najlepšími a najzdravšími vlastnosťami.
Najlepšie slimáky v Košiciach
Pečie naozaj tie najlepšie a najväčšie slimáky minimálne v Košiciach.
Keď sme prvýkrát uvideli a ochutnali jeho sladké slimáky, iné sme už nechceli. Teraz budeme trochu ovplyvňovať, ale náš najobľúbenejší je kakaový, len musíte byť pripravený, že budete mať sladko až za ušami.
Ručne robené žemle na hamburger
Profesionálne žemle, ktoré odoberajú aj košické reštaurácie.