Rýchlosoľ (dusitan sodný E250) čo to je a prečo sa tomu vyhýbame?

Mäsové bez rýchlosoli

Pri hľadaní mäsových výrobkov bez tejto látky som si spomenul na článok 📰 o výskume 🧪🔬 študentky Dominiky Pánskej 💁‍♀️, ktorý sme čítali už dávnejšie o rýchlosoli (dusitan sodný):

Dominika Pánska
Dominika Pánska

Kvôli farbe

„Okrem iného zistila, že práve vďaka dusitanom (rýchlosoľ – dusitan sodný), ktoré sa používajú vo výrobkoch ako šunka, párky, slanina 🥓 či klobása, získavajú tieto produkty svoju typickú ružovočervenú farbu, pretože dokážu reagovať s pigmentom v mäse.“

„Na rozdiel od kuchynskej soli 🧂, umožňuje spracovať aj nie úplne najčerstvejšie mäso.“


Vedie k rakovine hrubého čreva

„Dominika zistila, že pri tepelnom spracovaní výrobku (keď si pražíme slaninku, varíme párky a tak ďalej) s E250 dochádza k reakcii s tzv. amínmi za vzniku nitrozamínov, čo sú karcinogénne zlúčeniny. Hromadia sa v hrubom čreve a vyvolávajú nádorové bujnenie, čo zapríčiňuje práve vznik rakoviny hrubého čreva.

Rýchlosoľ

Slovensko je vo výskyte rakoviny hrubého čreva na čele

„Máme najvyšší výskyt tohto ochorenia, čo sa týka celého sveta v mužskej populácii. Otázka je prečo? Nikto nevie tento fenomén vysvetliť,“

Tomáš Šálek, klinický onkológ a primár z Národného onkologického ústavu v Bratislave. 

Dôležitý spôsob konzervovania mäsa

WHO vydala vyhlásenie, že rakovina hrubého čreva a konečníka preukázateľne súvisí s konzumáciou červeného mäsa. 

Problém predstavuje predovšetkým jeho konzervovanie, údenie, fermentácia či nadmerné solenie. Jedným z možných príčin je aj dusitan sodný „rýchlosoľ“.

Dusitan sodný "rýchlosoľ"
dusitan sodný

Mäsové výrobky bez E250

Je teda dôležité vyhýbať sa výrobkom, ktoré obsahujú látku ako E250, ktorá sa v niektorých krajinách dokonca nepoužíva vôbec!

Na Slovensku máme povolené vysoké množstvá tejto dusitanu sodného a výrobcovia nie sú povinný udávať túto informáciu na obale.

Aj výrobky pre deti

Skúmala aj mäsové výrobky pre deti, v ktorých sa podľa výrobcu nemali nachádzať žiadne konzervanty. Z výsledkov však bola veľmi sklamaná. Hoci v nižšom množstve, ale dusitany našla aj v mäsových výrobkoch pre deti.

Nebezpečné to je najmä pre malé deti, ktorých organizmus ešte nie je dostatočne vyvinutý”


Bit Stek remeselná výrobňa

Máme na výber viac druhov a za nižšie ceny, ale veľmi nekvalitné a nesprávne spracované.

My sme dospeli k tomu, že je pre nás lepšie jesť drahšie, kvalitnejšie výrobky a po menej.

Takéto poctivé mäsové výrobky sme našli v malej remeselnej výrobni Bit Stek v Terni, preto sme ich pridali do ponuky a sami ich kupujeme.

Párky, šunka, klobása, slanina sú konzervované len jedlou soľou. Výrobky, ktoré sú údené tak na dubovom dreve.
Ako ja to, že požívajú baranie črievko, nie umelý obal.



Zdroj: https://www.piestanskydennik.sk/2018/11/24/e250-tichy-zabijak/?fbclid=IwAR1ctpiBDN67sDjxQFkCm0THZHX32N9rP578sWNPuJ9S8sRGVpwKPuU1YYs